Pokud pijeme vodu z kohoutku rovnou, aniž bychom ji nenechali několik hodin odstát a chlor z ní z větší části vyprchal, necháme jej působit v našich vnitřnostech. Plní svoji funkci a ničí bakterie. Ovšem my ty bakterie potřebujeme. Pomáhají nám při trávení. Každý z nás má v sobě miliardy bakterií. Jak to řešíme? Utrácíme za živé jogurty :-)
Je tu ještě jeden závažnější problém. Při tom, když chlor působí, tedy když likviduje bakterie, vznikají trihalometany (THM). A ty jsou vysoce karcinogenní. Existují výzkumy, které potvrzují, že lidé, kteří dlouhodobě konzumují minimálně 2 litry kohoutkové vody denně, se vystavují až 50% riziku, že se u nich vyskytne karcinom močového měchýře nebo tlustého střeva. Důsledky se neprojeví hned, ale po několika desetiletích pití chlorované vody, neboť dávky THM jsou malé.