Vyslechli jsme zajímavý rozhovor s panem doktorem doc. MUDr. Pavlem Kohoutem, Ph.D.

Věděli jste, že:

  • Káva je hned po ropě druhou nejprodávanější komoditou?
  • Káva pomáhá trávení?
  • Kávu považují lékaři za velmi zdravou potravinu?

Dříve lékaři varovali před pitím více šálků kávy denně. Díky vědě se však přišlo na to, že káva naopak pomáhá.

Jaké jsou tedy zdravotní účinky kávy?

Káva, tedy kofein, zvyšuje sekreci kyseliny solné v žaludku, což je výhodné v tom, že zlepšuje trávení. Na druhé straně, pokud mají pacienti vředovou chorobu, která není zaléčena, či zánět jícnu, by kávu pít neměli, protože kyselina solná zhoršuje vředy a může vést k perforaci žaludku (k jeho proděravění). Takovým pacientům je doporučena káva bez kofeinu.

Co udělá kofein v těle člověka a jak působí?

  • Roztáhne naše průdušky. Dříve se astma léčilo kofeinem (kávou). V současné době máme pochopitelně účinnější léky.
  • Zrychlí srdeční činnost.
  • Má diuretické účinky – pokud se podá kofein v jedné dávce, tak odvodňuje. Pokud kofein konzumujeme pravidelně, tak se to v těle vyrovná a káva nevede k dehydrataci.
  • Zvýší produkci kyseliny solné v žaludku, tedy zlepší trávení.

Káva obsahuje velké množství antioxidantů!

Dokonce se pražením kávy jejich počet zvyšuje. Antioxidanty v našem těle “zhasínají” škodlivé kyslíkové radikály, které poškozují buňky v těle, což může vést až k vážným chorobám. Pitím kávy tak vlastně předcházíte některým onemocněním srdce nebo rakovině.

Jaká je denní dávka kávy vhodná k dlouhodobému podávání?

2 až 6 běžných šálků denně (200–300 mg kofeinu). V mnoha studiích se ukázalo, že takováto dávka dokonce snižuje mortalitu (úmrtnost) jak zdravé populace, tak pacientů.

Měly by být nějaké hranice, kolik šálků denně může člověk vypít?

Jsou tam velmi individuální rozdíly. Ale to, co doporučujeme, je okolo dvou až čtyř šálků kávy typu espressa denně. Říká se, že v jednom šálku je okolo 70 mg kávy, což znamená, že ty dva až čtyři jsou naprosto bezpečné. Zdá se, že nad 6 denně se už tyto zdravotní benefity neprokázaly.

doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. je přednosta Interní kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze, gastroenteorolog a nutricionista, vedoucí oddělení Centra výživy v Thomayerově nemocnici.

Zdroj: ZDE na časové ose ve 40:49

kava zdravi
kava zrna