V první řadě je důležité dodržovat pitný režim z hlediska množství, dehydratace má totiž pro naše tělo daleko horší následky než nesprávná teplota.
Obecně panuje přesvědčení, že nejzdravější je pít vodu o pokojové teplotě. Přitom nám ale mnohem více chutná voda studená. Většina lidí také neví, jak rozdílně tělo na odlišné teploty vody reaguje a jak toho lze využít. Už podle starověkých nauk o lidském zdraví má teplota konzumované vody na tělo významný vliv, a právě vlažná nebo teplá voda mu prospívá.

Jaká forma je na udržení správné hydratace nejlepší? Je to klasická čistá voda. Právě ta umí lidské tělo dobře hydratovat a nijak mu také neškodí. Nesmíme zapomínat samozřejmě na fakt, že je to právě voda, ze které se lidské tělo skládá zhruba z 60 procent.

Přesto jsou situace, kdy se vyplatí studenou vodu raději vynechat. Které jsou to konkrétně?

Během jídla

Při jídle a bezprostředně po něm je lepší se vyhnout konzumaci ledově vychlazených nápojů. Studená voda totiž způsobuje zúžení cév. To platí i pro cévy kolem žaludku, což snižuje průtok krve a zpomaluje proces trávení. Pokud si navíc dopřejete tučné jídlo, studená voda může přispět k tuhnutí v něm obsažených tuků a tělo je pak hůře odbourává.

Při hubnutí a detoxikaci těla

Zpracovat vlažnou vodu je pro nás energeticky nejméně náročné. Tím, že nezužuje cévy a nezpomaluje tak krevní oběh, podporuje správný proces hydratace celého těla a rychlé vyplavování škodlivin. Studenou vodu naproti tomu potřebuje naše tělo nejprve ohřát, než ji organismus může dále využít, což celý proces zpomaluje a snižuje jeho účinnost.

Při snižování horečky nebo při úpalu

I když se při vysokých teplotách může studená voda jevit jako logicky nejvhodnější lék, není tomu tak. Opět je to proto, že studený nápoj stahuje cévy a dává tak tělu signál, že je potřeba zvýšit teplotu, aby předešlo dalším tepelným ztrátám. I v tomto případě je tak vhodnější voda vlažná nebo teplá, která cévy naopak roztáhne a organismus tak rychleji ochladí.

Po probuzení

Studená voda se nehodí ani při startu do nového dne, a to opět kvůli zpomalování trávení. Pokud místo toho do své ranní rutiny zařadíte skleničku vody pokojové teploty, pomůže vám probudit váš trávicí systém a organismus po celonočním spánku rychleji hydratuje.

Jakou vodu pít, aby našemu tělu prospívala?

Nejdůležitější je, aby byla voda čistá, kvalitní a v dostatečném množství. Doma nebo v kanceláři, zkrátka na místech, kde trávíte nejvíce času, je ideální mít přístup k dostatečnému množství nejlépe přírodní pramenité vody o teplotě, kterou zrovna potřebujete.

tepla studena